Zelf eenvoudig wormenbakken bouwen

Je kunt een wormenhotel in alle soorten en maten natuurlijk gewoon kopen. Maar dan ben je al snel een hoop geld kwijt. Dat heb ik niet en dus ging ik op zoek op het internet. Daar vond ik al snel instructies om heel eenvoudig en goedkoop zelf wormenbakken te maken.

Van een bekende kreeg ik wat stapelbare plastic bakken. In de bodem boorde ik flink wat gaatjes (zodat de wormen van de ene in de andere bak kunnen komen). De onderste bak stond op een paar omgekeerde bakjes in een andere bak. Zo ontstond ruimte voor het vocht uit de compost. Dat vocht tapte ik weer af met een simpel kraantje. Alles bij elkaar hebben die bakken het ruim drie jaar volgehouden. Maar bij het tillen tijdens de compost-oogst brak er een stuk van de rand af. Het plastic was een beetje ‘gaar’ geworden.
Zodoende besloot ik nu wat steviger bakken te kopen. Deze keer ook een aparte lagere bak om het vocht in op te vangen gekocht. Dat scheelt weer wat ruimte. Uiteindelijk heb ik voor zo’n dertig euro al mijn materiaal. Oké, het aftapkraantje had ik nog over van de vorige bak.

Dit keer heb ik flink wat gaatjes in de zijkanten geboord, omdat ik van Buurtcompost hoorde dat wormen in plastic compostbakken genoeg zuurstof moeten krijgen. Het is belangrijk om de gaatjes netjes af te werken, zodat er geen scherpe randjes aan zitten. Wormen zijn tenslotte tere wezentjes en ze kunnen zich makkelijk aan iets openhalen. Tot slot oud horgaas aan de buitenkant geplakt, zodat de wormen er niet uit kruipen.
De bakken zijn donkerbruin en dat past bij mijn wormen. Alhoewel, de vorige waren hemels blauw. Zolang ze geen licht doorlaten is het prima. Ik geloof niet dat de kleur iets uitmaakt voor de wormen. Het zou me niets verbazen als ze kleurenblind zijn.De nieuwe bakken staan ondertussen al weer een tijd op hun plek en de wormen zijn volop bezig met composteren. Als ik de toplaag weghaal krioelt het van de wormen, en dat is een teken dat ze het prima vinden.  Zo kan ik flink wat van mijn groente- en fruitafval kwijt en bovendien andere composteerders blij maken met een bakje wormen om te starten. Via de website van Nudge ben ik namelijk ook als wormen-afhaalpunt te vinden.