Glas-in-hout

Ik had ooit aan een vriendin laten weten dat ik wel eens een soort windorgel wilde maken van plakjes boomstam en dan ‘iets met glas’ erin.
Ongeveer anderhalf jaar later kreeg ik van haar een stuk van een stammetje. ,,Voor je windorgel, weet je wel?”, zei ze.

Oké, dan moest ik er maar eens iets mee gaan maken. Voor het in plakjes zagen van het stammetje riep ik de hulp in van de zagerij van Stadshout. Gelukkig wilden ze dit voor een vriendelijk prijsje voor me doen. Toen ze hoorden wat ik van plan was, kreeg ik te horen dat dit hout daar niet geschikt voor is. Ze kregen gedeeltelijk gelijk, want drie van de twaalf plakjes begonnen spontaan te barsten tijdens het drogen. Maar ik hield er dus nog negen over.

Voor het glas kon ik gelukkig terecht bij een goede vriend (www.fredberga.nl) die glas-in-lood maakt en wel eens wat kleine stukjes over heeft. Bij hem mocht ik wat van die stukjes in verschillende kleuren uitzoeken.

Ik bedacht een simpel ontwerpje (een boom, misschien onbewust geïnspireerd door Stadshout 😉 ) en ging dit met een figuurzaag uitzagen. Met de stukjes glas erachter zag dat er heel leuk uit. Maar ja, dat glas moest natuurlijk wel netjes in het plakje verzinken.

Ik begon te klooien met een boormachine en toen dat veel te grof bleek, probeerde ik het met een soort dremel-apparaatje, maar dit werd een vreselijk gerommel. Toen ik er niet meer uitkwam, besloot ik Stadshout om advies te vragen. Enkele weekjes later stond ik weer in hun zagerij en lieten ze me zien wat ik nodig had : een bovenfrees.
Ze hadden nog wat twijfels over mijn creatieve idee en besloten het eerst zelf even uit te proberen. En zowaar, tot ieders verbazing ging het nagenoeg perfect met de frees.

Daar hangt het eerste paneeltje dan…

Weer een paar weekjes later kon ik via-via een simpele bovenfrees lenen. Ietwat stuntelig, het is tenslotte mijn eerste keer, kon ik de juiste vorm op de juiste diepte in het hout frezen. Het ging eigenlijk boven verwachting goed. Daarna heb ik het ontwerp uitgezaagd en toen, na wat vijlen en schuren, het hout met wasolie ingesmeerd.
Tot slot de stukjes glas in het paneeltje gelijmd en de voegen afgewerkt met kneedbaar hout. Nog wel flink zitten krabben (glas schoonmaken) en schuren (overgang van hout naar glas) om het een beetje fatsoenlijk af te werken.
Het is gelukt en ook nog geworden wat ik in gedachten had. De afwerking kan nog wel iets strakker, maar oefening baart kunst… Er komen er meer, dus dat komt wel goed.

Inmiddels heb ik het vierde paneel afgerond en begin ik er steeds meer handigheid in te krijgen.  Vooral de letters in het ‘elke druppel telt’-paneel kwamen met veel moeite en nadenken tevoorschijn. Het eerste paneel hangt bij mij thuis, het paneel continuïteit is een kado voor mijn zus en het paneel over water ga ik binnenkort aanbieden aan Amsterdam Rainproof. De panelen ‘kleurrijke beweging’, ‘Oorsprong’ en ‘Kalmte’ staan bij mij thuis.

Om te benadrukken dat het hier om unieke panelen gaat (ik ben glas-in-hout op deze manier niet op het internet tegen gekomen), maak ik bij elk paneel een soort mini-boekje met de ontstaans-geschiedenis. Dat is leuk voor de eigenaar en bevestigt dat het om een uniek object gaat. Het vormt voor mij ook de afronding van een paneel.