Wormenhotel in de binnentuin

OPENING EN START VAN HET STAATSHOTEL

Op zaterdag 1 december kwamen om 10.00 uur de eerste zeven deelnemers bijeen in de huiskamer van De Koperen Knoop om van Rowin Snijders (bouwer van ons wormenhotel) een workshop over wormencompost te krijgen. De meesten hebben al enige ervaring met vormen van composteren, toch is de nadere uitleg van Rowin erg interessant. Er worden dan ook volop vragen gesteld. Na anderhalf uur gaan we gezamenlijk naar het Staatshotel, waar we met wat hapjes (staatsworm-tompoesjes) en wat te drinken het hotel in gebruik nemen. Ook buurtmakelaar Heleen Linthorst en een paar medewerkers van de Westerparkschool zijn hierbij aanwezig. De groep deelnemers is heel gevarieerd en gemotiveerd dus met het wormenhotel gaat het helemaal goed komen. We moeten onze wormen nu eerst gaan voorbereiden op de winter.

NIEUWS!
Op 15 november is het Staatshotel in de binnentuin gearriveerd. Met vereende kracht is het wormenhotel van Le Compostier onder de pergola geplaatst. Het geeft ruim twintig huishoudens in de buurt de mogelijkheid om hun groente- en fruitafval te recyclen naar voedingsrijke wormencompost. Op zaterdag 1 december 2018 krijgen de deelnemers ’s ochtends een workshop en is om 12.00 uur de feestelijke opening.

Met vriendelijke groet van Aristide Weitenberg en Esther van der Meer (initiatiefnemers)


Hieronder zie je een foto-impressie van de plaatsing van het Staatshotel (klik op de foto):

De voorgeschiedenis:
In 2017 was ik inmiddels drie jaar bezig met mijn eigen wormenbakken en leek het mij zinvol om ook een wormenbak voor de buurt te realiseren. De gemeente Amsterdam was al volop bezig met wormenhotels en ik kon me aanmelden voor de wachtlijst.
Maar wat later ontmoette ik op een compostmeester-cursus buurtgenote Esther en zij diende begin 2018 het voorstel in voor een buurtbudget.

De binnentuin ligt tussen de Haarlemmerweg, de Van Beuningenstraat en de Westerparkschool

Buurtmakelaar Heleen Lindhorst liet inmiddels weten dat er in de binnentuin achter de Westerparkschool eventueel ruimte beschikbaar is voor zo’n hotel. De binnentuin verbindt het Van Hogendorpplein met de Van Beuningenstraat. De toegangshekken worden bij zonsondergang gesloten en in de ochtend weer geopend. Het is een groene en ’s nachts rustige oase in de buurt en een prima plaats om de wormen hun werk te laten doen. Overdag is er meer rumoer, dankzij de spelende kinderen van de school. Overigens staat de  Westerparkschool positief tegenover ons initiatief. Het wormenhotel wordt daarmee ook een plek waar kinderen kunnen leren over wormen en compost. Je kunt ze duidelijk laten zien hoe een ‘natuurlijke kringloop’ in z’n werk gaat.

Deze pergola biedt een prachtig onderdak aan ons wormenhotel

We zijn nu wat gesprekken verder en realisatie van het idee nadert. We hebben bij Le Compostier een offerte aangevraagd voor een Urban Composter, geschikt voor maximaal twintig deelnemers. Alle deelnemers krijgen bij aanvang van het composteren een workshop aangeboden, zodat ze precies weten wat ze wel en niet in de bak mogen gooien en vooral ook waarom. Het is namelijk geen veredelde kliko waar je je afval in gooit; je moet het meer zien als het voeren van de wormen.

Het wormenhotel zelf wordt gemaakt van hout. Dit komt van Stadshout en zij gebruiken bomen die in Amsterdam zijn gekapt. Het hout voor het hotel komt in ieder geval van bomen uit onze eigen stad.

Ook zo nieuwsgierig wat er daar binnen allemaal gebeurt?

In het wormenhotel komt ook een venster met een schuifje ervoor. Zo kunnen nieuwsgierigen kijken wat zich in de bak afspeelt.

Wormen en afval gaan schuil onder de planten.

Bovenop het hotel komen plantenbakken. Dat maakt het nog gezelliger en zorgt bovendien voor extra isolatie voor de wormen.  Om het groente- en fruitafval in de bak te gooien, schuif je de plantenbak naar achteren. Na afloop schuif je deze weer dicht, vergrendelt ‘m en doet het slotje er op. Daarmee voorkomen we dat anderen rommel in het hotel gooien.

Want het is weliswaar afval, maar de wormen vinden zeker niet alles lekker. Ze hebben optimale leefomstandigheden nodig om goed te kunnen composteren. Het zijn in feite tere en kwetsbare wezentjes.

Reacties van omwonenden van de binnentuin zijn positief en een aantal heeft zich al gemeld om deel te nemen. Inmiddels is ook de regiegroep akkoord en dus kunnen we beginnen aan de realisatie van dit buurt-hotel. Naar verwachting zou het hotel in oktober neergezet kunnen worden. We zullen iedereen zoveel mogelijk over dit initiatief informeren. Op naar een gesloten kringloop.

Hier kun je vinden wat er over het Staatshotel is verschenen in de media.

Ben je enthousiast en wil je je aanmelden om mee te doen?
Klik op: IK WIL MEEDOEN AAN HET WORMENHOTEL