Insect&hotel De Groene Hoogte

Je ziet ze al tijden volop bij Blokker en dat soort winkels: insecten-hotelletjes. Het sprak me nooit erg aan, totdat ik bij een vriend een zelfgemaakt exemplaar zag hangen. Toen dacht ik: dit is leuk! Door het jaar heen verzamelde ik daarom alvast wat takken en op een gegeven moment heb ik met wat restjes hout een eigen insectenhotel gezaagd, gespijkerd en geschroefd. Vervolgens heb ik  de verzamelde takken enigszins op maat gezaagd. Het kostte wat meer tijd en energie dan ik had voorzien, maar ik vond het leuk om te doen en had geen haast. Ik ben ook helemaal niet handig, maar dat maakt niet uit! De insecten komen heus niet klagen over te grote kieren of scheve plafonnetjes.
Tijdens een fietstocht door de duinen heb ik nog wat dennenappels opgeraapt en ben vervolgens het hotel gaan vullen. Heel bewust heb ik niets op het hout gesmeerd, want ik vermoed, nee ik weet wel zeker dat de insecten dat niet erg op prijs stellen. Die willen puur natuur.

Toen het casco gevuld was, ben ik allerlei gaatjes gaan boren: kleine en grotere, ondiepe en wat diepere. Toen moest ik nog even nadenken waar ik het hotel precies zou ophangen. Sinds de lente van 2017 hangt het Insect&hotel op zijn plaats, op mijn balkonnetje. Nu is het verder aan de insecten…  en die maken er inmiddels volop gebruik van.

Sinds de herfst van 2017 krijg ik een onverwachte gast: een specht vindt mijn hotel prachtig en komt er geregeld zijn maaltje bij elkaar ‘hameren’. Hij is alleen erg schuw en het is moeilijk om een foto van hem te maken. Een hotel voor insecten is blijkbaar tevens een ‘insectje uit de muur’ voor de specht.

Ik vind het verder gewoon leuk om er naar te kijken, om insecten te zien komen en gaan. Bovendien zie ik vaak gaatjes die plots ‘dichtgemetseld’ zijn door nieuwe bewoners. ‘Wie of wat zou daar nu weer wonen?’, denk ik dan.

Inmiddels heb ik een klein stukje boomstam in tweeën gezaagd en daar ook kleine insect&hotelletjes van gemaakt. Eentje hangt inmiddels bij een buurtbewoner op het balkon, het andere hotel wordt binnenkort opgehangen aan de overkant van het IJ.