Gebruikt kaarsvet wordt recyclekaars

Kaarsen zijn gezellig, mooi en creëren warmte. Maar de bron van kaarsvet is minder ‘mooi’. Ze worden vaak gemaakt van paraffine, een afvalproduct van de aardolieverwerking. Als ‘duurzaam alternatief’ worden kaarsen van palmolie aangeboden, waarbij de palmolieproductie vaak nog steeds verantwoordelijk is voor de voortdurende vernietiging van het tropisch regenwoud. Kortom, het branden van kaarsen is in veel gevallen niet erg milieuvriendelijk.

Een kaars brand bijna nooit voor de volle honderd procent op. Je houd vrijwel altijd resten kaarsvet over, die nog te vaak als afval worden weggegooid.

Hier kun je een verschil maken!

Lever het overgebleven kaarsvet in bij De Groene Hoogte en ik giet van alle restjes recyclekaarsen. Zo maak ik minimaal gebruik van nieuwe aard- of palmolie. De kern van de recyclekaars is een dinerkaars, de rest bestaat uit hergebruikt kaarsvet. De schade aan het milieu blijft hierdoor tot een minimum beperkt en zo kun je toch blijven genieten van gezellig, mooi en warm kaarslicht.

Heb jij kaarsvet over? Laat het me weten en als je in Amsterdam woont, kom ik het graag ophalen. Neem vrijblijvend contact op.

Werk mee aan het hergebruik van kostbaar kaarsvet, lever je restanten in bij De Groene Hoogte en draag zo je kaarsvet-steentje bij aan recyclekaarsen.

De kleuren zijn afhankelijk van de restanten kaarsvet die ik ontvang en zijn dus wisselend. Geen enkele kaars is identiek omdat ze met de hand worden gegoten.

Recyclekaarsen worden laagje voor laagje gegoten. Elke keer laat ik het kaarsvet stollen, voordat ik een nieuw laagje giet. Hierdoor voorkom ik luchtbelletjes in de kaars en wordt het kaarsvet heel compact waardoor de kaars langer brandt.

Hieronder zijn verschillende kaarsen te zien die ik in de afgelopen periode gegoten heb.