Mudra-Pilates

 

Naast alle eco-activiteiten en het hardlopen, ga ik ook één keer in de week naar Pilates. Het schijnt ‘iets voor vrouwen’ te zijn, en ik ben dan ook de enige man in het groepje. Maakt niet uit, want ik heb veel baat bij de oefeningen die we doen. Je traint op een rustige, maar heel gerichte manier de spieren in je buik, bekken en billen. Het gaat niet in zo’n modern hup-hup-up-tempo, maar de juiste spieren worden flink aan het werk gezet.
Ik had in het verleden vaak last van pijn in m’n onderrug en ooit ook een acute hernia gehad. Ik moet zeggen: sinds ik Pilates doe, heb ik daar eigenlijk helemaal geen last meer van. Los van de spieren die getraind worden, ben ik me veel bewuster aan het worden van mijn houding en beweging. Ik kan bijvoorbeeld tijdens het hardlopen ‘spelen’ met mijn spier-aanspanning in bekken en buik, waarmee ik het gemak waarmee ik loop kan beïnvloeden.
Wat mij erg aanspreekt aan deze vorm van Pilates is de combinatie van inspanningen en ontspanning. Ik ben me veel bewuster aan het worden van hoe ik om ga met mijn lichaam; wanneer ik bewust of onbewust spanning of stress opbouw en hoe ik dan de nodige ontspanning kan opzoeken. Als ik zo om me heen kijk en luister zouden veel mensen daar baat bij hebben, maar blijkbaar is de drempel voor -vooral mannen- te hoog. Ik ben in ieder geval heel erg blij dat ik wekelijks mijn uurtje Pilates meepak.

Helaas ben ik tijdelijk gestopt met Pilates vanwege problemen met m’n heup. Maar zodra het mag van de fysio, meld ik me weer aan voor Mudra-Pilates.

Ook nieuwsgierig geworden? Kijk gewoon eens rustig rond op de Mudra-website of vraag een proefles aan.